Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Pepermunt

Pepermunt

Eigenschappen

Botanische naam Mentha piperita

Omschrijving:

De pepermunt behoort tot de familie van de lipbloemigen. Hij komt als steriele hybride van de water- en aarmunt alleen voor als cultuurgewas. De plant wordt sinds meer dan 200 jaar commercieel geteeld.

De pepermunt is een meerjarige, meestal onbehaarde plant met tot 90 cm hoge, roodachtige stengels en paarsroze bloemen in dichte, langwerpige, eindstandige bloeiwijzen. De variant citroenmunt (M. x piperita var. citrata) wordt in de parfumindustrie gebruikt.

Werking:

Medicinaal gebruikt worden het uit de bloeiende bovengrondse delen door waterdampdestillatie gewonnen etherische olie, de pepermuntolie (Menthae piperitae aetheroleum) en de verse of gedroogde bladeren (Menthae piperitae folium).

De bladeren bevatten etherische olie en looistoffen en hebben een in het spijsverteringskanaal krampverminderende, galstroombevorderende en windafdrijvende werking. De pepermuntolie bevat ether, vrije alcoholen en ketonen en heeft de bevorderende werking voor de spijsvertering en daarnaast nog antibacteriële, slijmoplossende en koelende effecten.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer