Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Pompoen

Pompoen

Eigenschappen

Botanische naam Cucurbita pepo

Inheemse naam Sierpompoen

Omschrijving:

De pompoen behoort tot de komkommerfamilie. Hij komt van oorsprong uit noordelijk Latijns-Amerika en het zuiden van de VS. In Midden-Europa worden pompoenen steeds meer geteeld in sier- en moestuinen. Omdat de pompoenplant warmteminnend is, wordt hij meestal op warmere plekken opgekweekt en vanaf midden mei in de buitenlucht geplant, als de eerste grote bladeren tevoorschijn komen.

De eenjarige kruidachtige plant groeit klimmend of kruipend met een maximale lengte van 10 m. De enkelvoudige bladeren zijn langgesteeld. De pompoenplant bloeit van juni tot augustus. De trechterbloemen zijn alleen 's ochtends geopend. De goudgele bloemkroon heeft een diameter van 7 tot 10 cm. De kleur van de vrucht is geel tot oranje, maar kan bij kweekvormen variëren. De pompoenvrucht is rond of langwerpig en bereikt groottes tussen 15 tot 40 cm in doorsnee. Ze worden meer dan 30 kg zwaar en behoren daarmee tot de grootste vruchten. Het vruchtvlees is vezelig.

Werking:

Medicinaal gebruikt worden de rijpe en gedroogde pompoenzaden (Cucurbitae peponis semen). Ze bevatten cucurbitine, fytosterine en tocoferol en mineralen zoals seleen.

Pompoenzaden werken vochtafdrijvend en ontstekingsremmend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer