Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea

Eigenschappen

Botanische naam Rhodiola rosea

Inheemse naam Rozewortel, Sedum rosea en Sedum roseum

Omschrijving

De plant Rhodiola rosea, ook wel de Gouden Wortel of Rozewortel genoemd, groeit hoog in de bergen van Noord-Europa en Azië. Doorheen de jaren van evolutie, heeft ze zich aangepast aan de harde en gure omstandigheden op grote hoogte door bestanddelen te produceren die gunstige effecten kunnen hebben in stresssituaties. Deze eigenschappen werden reeds eeuwen geleden ontdekt.

De plant werd reeds geprezen en gebruikt omwille van haar stimulerende eigenschappen in de Griekse Oudheid alsook door de Vikingen.

In een meer recente geschiedenis werd Rozewortel toegediend aan Russische kosmonauten om beter het hoofd te kunnen bieden zowel aan de fysische als psychische eisen aan dewelke zij werden blootgesteld.

Werking

Het extract van de wortels van Rhodiola rosea wordt gebruikt als adaptogeen dat de niet-specifieke weerstand tegen verschillende soorten stress-omstandigheden stimuleert.

‘Adaptogeen’ is de naam die gegeven wordt aan bestanddelen (van plantaardige oorsprong) die in staat zijn om de weerstand van het lichaam aan stress te verhogen en het evenwicht te herstellen. Het is belangrijk om de psychische en fysieke symptomen van stress te kennen en de oorzaken ervan aan te pakken.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer