Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Rode bosbes

Rode bosbes

Eigenschappen

Botanische naam Vaccinium vitis-idaea

Omschrijving:

De plant behoort tot de heidefamilie en groeit in de gematigde en permafrostgebieden van Eurazië. De rode bosbes geeft de voorkeur aan kalkarme bodems in naaldbossen en op heiden. In gebergten groeit de plant tot op het alpine niveau.

De rode bosbes is een ongeveer 15 cm, soms ook 30 cm hoge halfstruik met ondergrondse, wortelende, kruipende uitlopers. Uit de stengels ontspruiten de rechtopstaande blad- en bloemstengels. De meestal omgekeerd eivormige, leerachtige bladeren zijn groenblijvend, aan de rand omgerold en op de bovenkant donkergroen glanzend, aan de onderkant mat bleekgroen en klierig gestippeld. De bloemen zijn wit en roodachtig verkleurd, in gedrongen, meer- tot veelbloemige trossen. Uit de bloemen rijpen vanaf eind augustus eerst witte, vervolgens felrode bessen.

Werking:

In de volksgeneeskunst worden de gedroogde bladeren (Vitis-Ideae Folium) en de vruchten (Vitis-Ideae fructus) gebruikt.
De bladeren bevatten fenolglycoside, looistoffen, proanthocyanidine, flavonoïden, organische zuren en triterpenen. Ze hebben een urinedrijvende en adstringerende werking.
De vruchten bevatten anthocyaan, alifatische alcoholen en aldehyde, flavonoïden, triterpenen en organische zuren. Daarnaast kalium, calcium, magnesium en vitamine C. Op basis van hun adstringerende werking worden ze als huismiddel bij diarree gebruikt.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer