Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Roselle

Roselle

Eigenschappen

Botanische naam Hibiscus sabdariffa

Omschrijving:

De roselle is een eenjarige, tot 5 m hoog groeiende, kruidachtige plant uit de kaasjeskruidfamilie. De oorsprong ligt in tropisch Afrika.

De roselle groeit met roodachtige stengels en donkergroene, meestal in 3-5 diepe lobben gedeelde bladeren. De bloemen groeien individueel in de bladoksels. Ze zijn tweeslachtig en vijfbladig. De bijkelk heeft acht tot twaalf rode, aan hun basis vergroeide lobben. De vijf paarse, vlezige kelkbladeren zijn op ongeveer een derde van hun lengte vergroeid. De vijf kroonbladeren zijn geel en aan de basis donkerrood. Roselle vormt een vijfkantige, eivormige doosvrucht met een doorsnede van ongeveer 1,5 cm.

Werking:

Gebruikt worden de vlezige kelk van de bloem (Hibisci flos). Ze bevatten plantenzuren (citroenzuur, appelzuur, ascorbinezuur (vitamine C)), anthocyaan, flavonoïden, slijmstoffen, fytosterolen en kleine hoeveelheden etherische olie.

Aan roselle wordt een bloeddruk- en lipideverlagende en licht laxerende (bij grote hoeveelheden) werking toegeschreven. Als levensmiddel is roselle aromatiserend en kleurend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer