Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Saffraankrokus

Saffraankrokus

Eigenschappen

Botanische naam Crocus sativus

Omschrijving:

De krokus behoort tot de lissenfamilie en luidt meestal in inheemse tuinen en parken het voorjaar in met zijn fraaie bloemen in de kleuren lavendel, wit of paars. De krokus is een meerjarig, winterhard bolgewas en wordt tot 30 centimeter hoog. De meeste soorten bloeien in het voorjaar, echter de voor geneeskunde en keuken gebruikte saffraankrokus is een herfstbloeier. De plant komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Tegenwoordig vindt vooral in Spanje teelt plaats voor de saffraanproductie. Saffraan is een van de duurste kruiden ter wereld. De geel-oranje stempels zijn even duur als goud. De stampers van ongeveer honderd bloemen moeten zorgvuldig met de hand worden geoogst voor slechts een gram saffraan.

Werking:

Gebruikt worden de stampers (Croci stigma). Werkzame stoffen: carotinoïde, etherische olie met pinine, thiamine (vit. B1), riboflavine (vit. B2); flavonoïden. Volksgeneeskunde: pijnstillend, urinedrijvend, zweetdrijvend, maagsapstimulerend, stimulerend voor baarmoederspieren.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer