Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Scharlei

Scharlei

Eigenschappen

Botanische naam Salvia sclarea

Inheemse naam Muskaatsalie

Omschrijving:

De scharlei behoort tot de lipbloemenfamilie. De plant komt voor in Midden- en Oost-Europa en West-Azië tot hoogtes van 2000 meter

De scharlei is een groenblijvende, robuuste twee- tot meerjarige plant. Hij heeft een penwortel en bereikt hoogten van meer dan 1 m. Zijn bladeren zijn licht getand en de stengel behaard en in het bovenste deel klierachtig. De wit-paarse bloemen staan in schijnkransen. Bloeitijd is juni en juli.

Werking:

Gebruikt worden de bloeiende punten van uitlopers (Sclareae herba) en de daaruit gewonnen scharlei-olie (Salviae sclareae aetheroleum). Werkzame stoffen zijn flavonoïden en de etherische olie met linalylacetaat, linalool, caryofylleen en sclareol.
Scharlei wordt beschouwd als krampverminderend, bevorderend voor de spijsvertering, menstruatiebevorderend, pijnstillend en antibacterieel. Het werkingsspectrum is vergelijkbaar met salie, maar is zwakker.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer