Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Sesam

Sesam

Eigenschappen

Botanische naam Sesamum indicum

Omschrijving:

Sesam behoort tot de familie Pedaliaceae. Van oorsprong komt de plant uit delen van India en Afrika. Tegenwoordig wordt sesam in tropische en subtropische gebieden wereldwijd geteeld.

Sesam is een eenjarige, kruidachtige plant. Meestal is hij rond 120 cm hoog, bij uitzondering ook tot 180 cm. De vaak met klieren bezette stengels zijn stomp vierhoekig, gegroefd en kaal of fijn behaard. De bladeren zijn behaard en eveneens met klieren bezet, in het onderste gedeelte langstelig, driedelig geveerd of gelobd, tot 20 centimeter lang en aan de rand getand. De bovenste bladeren zijn kortgesteeld en meestal 3 centimeter lang. Sesambloemen zijn wit, roze of roze met donkere tekening. De vrucht is een doosvrucht, die de zwarte, bruine of witte zaden bevat.

Werking:

Gebruikt worden het sesamzaad (Sesami indici semen) en de daaruit gewonnen olie. De zaden bevatten vooral olie, eiwit, koolhydraten, vitamine E en vitamines uit de B-groep, vooral niacine. Verder mineralen en sporenelementen zoals kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zink. Sesamolie bevat de antioxiderende fenolen sesamol en sesaminol. Als gezond levensmiddel voorziet sesam het lichaam van belangrijke stoffen. Er wordt een licht laxerende werking aan de plant toegeschreven.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer