Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.
Botanische naam Hypericum perforatum
Inheemse naam St John’s wort, God Bloed
Sint-janskruid behoort tot de hertshooifamilie. Sint-janskruid groeit in gans Europa, met uitzondering van de uiterlijk noorden. Het kruid voelt zich thuis op een goed doorlatende tot droge bodem, in lichte bossen, struiken en bermen.
Sint-janskruid heeft een spoelvormige wortel en een rechtopstaande stengel. De bladeren zijn tegenovergesteld, elliptisch tot eirond, met talrijke doorzichtige punten. Aan de bladrand zie je zwarte klierpunten. Sint-janskruid bloeit met overvloedig veel grote, gele bloemen. De blaadjes hebben kleine puntjes, dit zijn kliertjes die een vloeistof produceren bestaande uit etherische oliën en hars. De gele bloemen verkleuren rood als ze tussen de vingers worden gewreven. De plant bloeit van juni tot juli.
Het oogsten begint als de zon op haar hoogst staat, rond het Sint-Jansfeest op 24 juni. De bovengrondse delen van de planten worden dan verzameld om te verwerken. Het kruid bevat etherische olie, flavonoïden, looistoffen en hypericine (rode kleur). St. Janskruid heeft analgetische, anti-inflammatoire, antivirale en antibacteriële eigenschappen. Bijkomend worden ook volgende karakteristieken toegeschreven aan dit bijzondere kruid: samentrekking van spieren, krampstillend, kalmerend en slaap bevorderend.