Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Sint-janskruid

Sint-janskruid

Eigenschappen

Botanische naam Hypericum perforatum

Inheemse naam St John’s wort, God Bloed

Omschrijving

Sint-janskruid behoort tot de hertshooifamilie. Sint-janskruid groeit in gans Europa, met uitzondering van de uiterlijk noorden. Het kruid voelt zich thuis op een goed doorlatende tot droge bodem, in lichte bossen, struiken en bermen.

Sint-janskruid heeft een spoelvormige wortel en een rechtopstaande stengel. De bladeren zijn tegenovergesteld, elliptisch tot eirond, met talrijke doorzichtige punten. Aan de bladrand zie je zwarte klierpunten. Sint-janskruid bloeit met overvloedig veel grote, gele bloemen. De blaadjes hebben kleine puntjes, dit zijn kliertjes die een vloeistof produceren bestaande uit etherische oliën en hars. De gele bloemen verkleuren rood als ze tussen de vingers worden gewreven. De plant bloeit van juni tot juli.

Werking:

Het oogsten begint als de zon op haar hoogst staat, rond het Sint-Jansfeest op 24 juni.  De bovengrondse delen van de planten worden dan verzameld om te verwerken. Het kruid bevat etherische olie, flavonoïden, looistoffen en hypericine (rode kleur). St. Janskruid heeft analgetische, anti-inflammatoire, antivirale en antibacteriële eigenschappen. Bijkomend worden ook volgende karakteristieken toegeschreven aan dit bijzondere kruid: samentrekking van spieren, krampstillend, kalmerend en slaap bevorderend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer