Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Sleedoorn

Sleedoorn

Eigenschappen

Botanische naam Prunus spinosa

Inheemse naam Zwartdoorn

Omschrijving:

De sleedoorn behoort tot de rozenfamilie. Hij komt oorspronkelijk voor in Europa, Voor-Azië en Noord-Afrika. Hij is ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn hagen, bosranden en stenige hellingen.
Door de zwarte schors wordt de sleedoorn ook zwartdoorn genoemd. Uit de veelal kruipende wortels groeien veel bladuitlopers, waardoor de typische ondoordringbare sleedoornhagen ontstaan. De bladeren van de sleedoorn zijn vaak in bosjes spiraalvormig gerangschikt, omgekeerd eivormig en fijn getand. De bloeitijd is van maart tot april. De witte bloemen verschijnen voor het uitlopen van het blad. De 1-1,5 cm grote zwarte vruchten worden pas eetbaar na meerdere keren bevriezen in de herfst.

Werking:

Medicinaal gebruikt worden de verse of gedroogde sleedoornvruchten (Pruni spinosae fructus) en hun preparaten in werkzame dosering. Ze bevatten looistoffen met een sterk adstringerende werking.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer