Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Sleutelbloem

Sleutelbloem

Eigenschappen

Botanische naam Primula veris

Omschrijving

De sleutelbloem behoort tot de sleutelbloemfamilie. Zijn verspreidingsgebied reikt van Midden-Europa tot in het Zuid-Europese gebergtes en naar Voor-Azië. Het is een van de eerste veldbloemen die in het voorjaar bloeien. Als overlevingsorgaan heeft de plant een overblijvende rizoom. De bladeren hebben een gegroefd oppervlak. Aan hun lichtgroene bladonderkant kunnen ze zacht behaard of kaal zijn. Hun karakteristieke kenmerk zijn de goudgele, geurende bloemen, die zich in een scherm naar een kant neigen en doen denken aan een sleutelbos.

Werking:

Gebruikte bestanddelen: De gedroogde hele bloemen met kelk (Primulae flos) en de gedroogde wortelstok met wortels (Primulae radix). Homeopathie: verse bloeiende plant. Werkzame stoffen: de bloemen bevatten saponine (kleine hoeveelheden), flavonoïden, carotinoïde en sporen van etherische olie. De wortels bevatten grotere hoeveelheden triterpeensaponinen, suikerstoffen en fenolglycosiden waaruit bij het drogen van de plant salicylzuur-derivaten ontstaan. Werking: hoestoplossend, ontstekingsremmend, krampverminderend, slijmoplossend, pijnstillend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer