Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Tomaat

Tomaat

Eigenschappen

Botanische naam Solanum lycopersicum

Omschrijving:

De tomaat behoort tot de nachtschadefamilie uit Zuid-Amerika. Bij de Azteken werd de tomaat al gebruikt als geneeskrachtige plant. De teelt op onze breedtes danken wij aan de Spaanse veroveraars, die de tomaat met de aardappel naar Europa hebben gebracht. Tomatenplanten zijn kruidachtige, meestal een- tot tweejarige planten, die eerst rechtopstaand, vervolgens liggend, kruipend groeien. De stengels zijn groen, fijn behaard en bij de punt meestal viltig behaard. De gesteelde bladeren zijn onderbroken onparig geveerd en aan beide kanten licht behaard. De deelbladeren zijn aan de rand getand en hebben kleine steeltjes.
De bloeiwijzen bestaan uit vijf tot vijftien gele bloemen. De vruchten kunnen bij gecultiveerde planten tot 10 cm groot worden. Ze zijn in rijpe toestand felrood, geel of donkeroranje. De vruchten bevatten veel zaden.

Werking:

Gebruikt worden de rijpe vruchten. Werkzame stoffen: lycopine en andere carotinoïden, vitamine C en foliumzuur, mineralen (bijv. kalium). Werking: antioxiderend, jeukverminderend, koelend, bevorderend voor de spijsvertering; Lycopine zou de gevoeligheid voor uv-licht verlagen.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer