Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Tweestijlige meidoorn

Tweestijlige meidoorn

Eigenschappen

Botanische naam Crataegus laevigata

Omschrijving:

De tweestijlige meidoorn behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae) en is in Midden-Europa zeer algemeen. Hij groeit als struik of kleine boom met doornige takken. Tijdens de bloeitijd vormen zich duizenden kleine witte bloemen. De rijpe vruchten zijn meestal rood en bevatten tot vijf pitten. Tweestijlige meidoorn levert een waardevolle bijdrage in de behandeling van hartfalen. In vergelijking met synthetische medicamenten wordt hij heel goed verdragen. Patiënten beschrijven een verbetering van de hele levenskwaliteit: ze hebben bij het regelen van de bloeddruk en de behandeling van andere symptomen van het cardiovasculaire systeem lagere doses nodig van eenzijdig werkende conventionele preparaten en ervaren minder bijwerkingen.

Werking:

De werkzame stoffen bevinden zich in de combinatie van bladeren en bloemen van de tweestijlige meidoorn (Crataegi folium cum flos). Werkzame stoffen: flavonoïden en oligomere procyaniden. Tweestijlige meidoorn werkt hartversterkend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer