Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Vijg

Vijg

Eigenschappen

Botanische naam Ficus carica

Inheemse naam Vijgenboom

Omschrijving:

De heemst behoort tot de moerbeifamilie. Hij groeit bij voorkeur in de regio van het Middellandse Zeegebied tot India.

Vijgenbomen bereiken een hoogte tot 10 m. De zomergroene boom verliest in de herfst zijn blad. Zijn stam is vaak knoestig en gedraaid en het hout is bedekt door een gladde grijze schors. De vijgenbladeren zijn ongeveer 25 cm lang, in drie tot vijf lobben verdeeld en leerachtig. De donkergroene bovenkant is behaard. Vijgen zijn eenhuizig, maar mannelijke en vrouwelijke bloemen komen samen op een plant voor. Uit de vrouwelijke bloemen ontwikkelt zich een schijnvrucht, waarbinnen de eigenlijke steenvruchten zich als pitten bevinden. Deze schijnvrucht is groen tot paars.

Werking:

Gebruikt worden de vruchten (Caricae fructus) en de verse bladeren (Caricae folium).

De vrucht bevat carotinoïde, chlorofyl, lipide, vitamine (B1, B2, C, nicotinamide), flavonoïden, eiwit, koolhydraten en sporen van furocoumarinen. De bladeren bevatten coumarine en furocoumarinen, etherische olie, polysacharide, vitamine C en looistoffen. Het melksap (latex) van de bladeren bevat de protease ficine.

De vruchten hebben een laxerende werking, de bladeren en preparaten daarvan zijn licht adstringerend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer