Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Vlas

Vlas

Eigenschappen

Botanische naam Linum usitatissimum

Omschrijving:

De plant uit de vlasfamilie behoort tot de oudste cultuurgewassen ter wereld, reeds ca. 5000 v. Chr. werd hij geteeld. Zijn oorsprong ligt waarschijnlijk in het Middellandse Zeegebied.

Vlas is een recht opstaande, kale plant met lange smalle en aan het einde spits toelopende bladeren. De bloemen zijn vijfvoudig en hemelsblauw. De vrucht is 1 cm in doorsnee en is een rond doosje, dat meerdere bruin glanzende zaden bevat.

Vlas was in 2005 geneeskrachtige plant van het jaar.

Werking:

Medicinaal gebruikt worden de gedroogde rijpe zaden, het lijnzaad (Line semen). Het bevat balaststoffen (vooral cellulose), vette olie, eiwit en linustatine resp. linamarine.
Lijnzaad heeft een laxerende werking door een volumetoename en de daardoor geactiveerde darmperistaltiek. Bovendien is lijnzaad door een afdekkende werking beschermend voor de slijmvliezen.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer