Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Vogelmuur

Vogelmuur

Eigenschappen

Botanische naam Stellaria media

Omschrijving:

De vogelmuur is een zacht kruid met kleine witte bloemen. De plant behoort tot de anjerfamilie. Hij is wereldwijd te vinden en heeft een groot aanpassingsvermogen. De plant groeit het liefst op vochtige, voedselrijke bodems. De gewone vogelmuur is een liggende, eenjarige, kruidachtige plant. De karakteristieke haarlijn aan de stengel ondersteunt de plant bij de watervoorziening. De bladeren zijn eivormig en spits. Vogelmuur bloeit met kleine witte bloemen bij een mild klimaat en op beschutte standplaatsen ook het hele jaar. Het hele bovengrondse loof kan het hele jaar door worden geplukt. Het groeit zelfs onder sneeuw verder en is altijd vers te vinden. Praktisch is vogelmuur ook als plantaardige weervoorspeller. Bij naderende regen sluit zij tijdig haar kleine witte bloemen.

Geneeskrachtige werking:

Gebruikt wordt het verse of gedroogde loof (Stellariae herba). Werkzame stoffen: saponine, mineralen, (kalium, koper, magnesium, fosfor, zink, calcium, ijzer), vitamine C, looistoffen, etherische olie, kiezelzuur, mineraalzouten en carotine. Werking: adstringerend, slijmoplossend, bloedstelpend, licht pijnstillend, jeukstillend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer