Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Wild kattenkruid

Wild kattenkruid

Eigenschappen

Botanische naam Nepeta cataria

Omschrijving:

Wild kattenkruid is een meerjarige plant uit de lipbloemenfamilie. Zijn oorsprong ligt in het oostelijke Middellandse Zeegebied en Zuid- en Centraal-Azië.

Het tot 1 m hoge kattenkruid heeft een vierkante hoge viltig behaarde stengel met tegenoverstaande, behaarde bladeren. De bladeren zijn gesteeld en aan de rand gezaagd. Van juli tot september bloeit het kattenkruid in schijnkransen met talrijke kleine witte, roze of blauwe bloemen. De bloemen bestuiven zich gedeeltelijk zelf, anders insectenbestuiving door vliesvleugeligen zoals bijen en hommels. De plant vormt doosvruchten met vier zaadbeginselen. De bruine zaden zijn rond ovaal.
De plant heeft een aangename, citroenachtige en aan munt denkende geur.

Werking:

Gebruikt worden de bladeren en bloeiende twijgpunten (Nepetae catariae herba) evenals de daaruit gewonnen etherische olie.
Werkzame stoffen zijn de Neptalactone-rijke etherische olie, nepetazuur, epinepetalacton, caryofylleen, citral, citronellol, linolen en kamfer. Nepetalacton en verwante stoffen zijn iridoïden, die tot de secundaire plantenstoffen behoren.

Aan kattenkruid worden kalmerende, slaapbevorderende, ontkrampende werkingen toegeschreven.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer