Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Wilde cichorei

Wilde cichorei

Eigenschappen

Botanische naam Cichorium intybus

Inheemse naam Wegenwachter

Omschrijving:

De wilde cichorei behoort tot de composietenfamilie en is afkomstig uit Europa, West-Azië en Noordwest-Afrika. In Centraal- en Zuid-Afrika evenals Noord- en Zuid-Amerika is de als pioniersplant beschouwde wilde cichorei ingevoerd. Hij groeit graag aan randen van wegen en op weiden. De wilde cichorei is een tot 1 m hoog groeiende, overblijvende vaste plant met felblauwe bloemen. De wortels van de wilde cichorei zijn geschikt als dieetgroente voor diabetici. De inuline in de plant, een koolhydraat, wordt in het lichaam niet in suiker omgezet. Hetzelfde geldt ook voor de salade van de bladeren. Als cichoreikoffie wordt de geroosterde en gemalen wortel gebruikt. Werking:

Werking

Gebruikte bestanddelen: blad (Cichorii herba) en wortel (Cichorii radix). Werkzame stoffen: inuline (meervoudige fructose), bitterstoffen en cichoriumzuur. Bladeren bevatten belangrijke mineralen. Werking: lichte stimulering van de galafscheiding; ook een mild laxerende, zweetdrijvende werking wordt hen toegeschreven.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer