Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Wonderboom

Wonderboom

Eigenschappen

Botanische naam Ricinus communis

Inheemse naam Wonderolieboom

Omschrijving:

De wonderboom behoort tot de wolfsmelkfamilie. Van oorsprong komt de plant uit Noordoost-Afrika en het Nabije Oosten. Inmiddels is de plant verspreid over alle tropische zones.

In gematigde klimaatzones groeit de wonderboom als eenjarige kruidachtige plant, in de tropen als meerjarige plant. Hij groeit zeer snel en bereikt, afhankelijk van het klimaat, hoogtes tot 13 m (tropen).

De bladeren zijn tussen 30 en 70 cm groot. Ze zijn glanzend groen, bij enkele soorten roodachtig tot dieppaars, staan op lange bladstelen en zijn vijf- tot elflobbig. Van augustus tot oktober bloeit de wonderboom en ontwikkelt daarbij grote bloeiwijzen met groengele bloemen. De roodbruine doosvruchten zijn bezet met zachte stekels en bevatten de roodbruin gemarmerde, boonvormige zaden.

Werking:

Grondstof zijn de wonderboomzaden (Ricini semen). Ze bevatten vette olie, de rizinusolie (Ricini oleum) met ricinolzuur en het giftige ricine. Alleen de koudgeperste olie wordt geneeskundig gebruikt.

Wonderboomolie werkt betrouwbaar laxerend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer