Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Zoethout

Zoethout

Eigenschappen

Botanische naam Glcyrrhiza glabra

Omschrijving:

Zoethout is een vlinderbloemige. Het komt oorspronkelijk voor van het Middellandse Zeegebied tot Centraal-Azië en wordt in vele delen van de wereld geteeld.

Zoethout is een meerjarige tot 1m hoge vaste plant. Uit de dikke, gele, houtige wortels komen meerdere meters lange uitlopers. Hieruit groeien bovengronds rechtopstaande, soms hoekige uitlopers. Ze dragen afwisselende, onparig geveerde bladeren, die aan de onderkant kleverige klieren hebben. Uit de bladoksels groeien de bleekpaarse bloemen in trossen die bestaan uit veel bloemen. De bruinachtige zaden ontwikkelen zich in kale peulen.

Werking:

Medicinaal gebruikt worden de (on-)geschilde gedroogde wortels met uitlopers (Liquiritiae radix) en preparaten in werkzame dosering.
Werkzame stoffen zijn: Glycyrrhizinezuur en hun kalium- en calciumzouten, flavonoïden, coumarine en fytosterolen.
Zoethout en zijn preparaten hebben een secreetoplossende, krampverminderende en het ophoesten bevorderende werking. Het versneld genezen van maagzweren is eveneens waargenomen.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer