Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Zwarte bes

Zwarte bes

Eigenschappen

Botanische naam Ribes nigrum

Omschrijving:

De zwarte bes wordt tot 2 m hoog en behoort tot de ribesfamilie. De plant is te vinden in Europa en Azië in natte en vochtige loofbossen. Als gebruiksplant wordt hij ook geteeld.

De zwarte bes is een krachtige struik met onaangename geur. De jonge twijgen hebben een dunne schors en zijn behaard. De grote afwisselende, 3- tot 5-lobbige, gesteelde bladeren zijn rond en grof dubbel gezaagd. Op de onderkant zijn ze behaard en hebben ze gelige harsklieren. De blauwe bes bloeit met veelbloemige trossen, waarbij elke bloem uit een lancetvormig, behaard schutblad ontspringt. De klokvormige bloemkelk is behaard en klierachtig gestippeld. De groenig witte, hangende bloemen bestuiven zichzelf. Uit het vruchtbeginsel ontwikkelt zich een meerzadige, ronde zwarte bes.

Werking:

Gebruikt worden de bladeren (vers of gedroogd) en de verse vruchten evenals het daaruit gewonnen sap.

De bladeren bevatten flavonoïden, proanthocyanidine, fenolcarbonzuren, vitamine C en in sporen etherische olie. In de bessen bevinden zich flavonoïden, anthocyaan, fenolcarbonzuren, vruchtenzuren, veel vitamine C, invertsuiker en pectine. De zaden bevatten gamma-linoleenzuurhoudende vette olie.

De plant zou een spijsverteringsregulerende en ontstekingsremmende werking hebben. Aan de bladeren wordt een zweetdrijvende, urinedrijvende en adstringerende werking toegeschreven.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer