Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Zwarte populier

Zwarte populier

Eigenschappen

Botanische naam Papulus nigra

Omschrijving:

De zwarte populier behoort tot de wilgenfamilie. Hij groeit in de gematigde klimaatregio's van Europa en geeft de voorkeur aan goed doorluchte kiezel- en zandbodems.

Typisch voor oude (150 jaar is geen uitzondering) zwarte populieren is hun knoestige groei met dikke stam. Bij goede groeiomstandigheden zijn hoogtes tot 30 m geen uitzondering. De schors is bijna zwart met een grove structuur. Karakteristiek voor alle populieren is dat de bladeren van lange en korte uitlopers van dezelfde boom zich aanzienlijk van elkaar onderscheiden.

Zwarte populieren zijn tweehuizige planten, waarvan de bloemen als katjes verschijnen nog voor het uitlopen van het blad. Mannelijke katjes hebben rode helmknoppen, zijn tot 12 cm lang en hangen slap naar beneden. De vrouwelijke katjes zijn bij rijpheid gestrekt, het vruchtbeginsel met de 2 gele stempels is goed te zien.

Werking:

Gebruikt worden extracten uit de knoppen van de zwarte populier (Populi nigrae gemma).

Salicylzuurverbindingen, etherische olie, flavonoïden en fenolglycosiden geven de zwarte populier een antibacteriële, ontstekingsremmende, wondhelende, pijnstillende en koortsverlagende werking.

De werkzaamheid en betrouwbaarheid zijn echter tot nu toe niet voldoende bewezen. Zelfmedicatie wordt niet aanbevolen.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer