Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Zwarte thee

Zwarte thee

Eigenschappen

Botanische naam Theae nigrae folium

Omschrijving:

De theestruik (Camellia sinensis) behoort tot de theestruikfamilie. In het wild groeit hij in het subtropische moessonklimaat met vochtige, warme zomers en relatief droge, koele winters. De theestruik wordt bijna in heel Zuidoost-Azië geteeld. Thee is in wilde toestand een boomachtige struik, die tot 9 m hoog kan worden. Hij is sterk vertakt en groenblijvend. Zijn bladeren zijn 7-12 cm lang en aan de rand getand. De witte bloemen verschijnen van oktober tot februari, er ontwikkelen zich afgeplatte doosvruchten met een of twee bruine zaden, die rijpen van augustus tot oktober. Zwarte thee bestaat uit de speciaal behandelde theebladeren. Ze worden eerst verflenst en gerold, daarna enkele uren aan een hoge luchtvochtigheid blootgesteld en vervolgens gedroogd. Er ontstaat een roodbruine en na het drogen zwarte kleur. In Europa werd thee omstreeks 1550 via Venetië ingevoerd. Het verbruik van thee als genotsmiddel is sinds de 19e eeuw gestaag toegenomen.

Werking:

Gebruikte bestanddelen: gedroogde en gerolde bladeren (theae nigrae folium).

Werkzame stoffen: Polyfenon, cafeïne, theobromine, theofylline, flavonoïden, looistoffen, fluoride

Werking: stimulerend, bacterieremmend, preventie van cariës, urinedrijvend, adstringerend, ontstekingsremmend, bloetvatvernauwend

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer